Šošovicová polievka
Šošovicová polievka
Potrebujete:
- plechovka sterilizovanej šošovice napr. Bonduelle 300 g
- zemiaky 3 ks
- 1 mrkva
- 1 petržlen (malý)
- môže byť pšeno - 1 lyžica
- voda čistá studená
- soľ 2 - 3 malé lyžičky, resp. podľa potreby
- hladká múka - 2 kopcovité lyžice
- olej 3 lyžice
- červená sladká paprika - 1 malá lyžička rovná
- 2 strúčiky cesnaku (posledné 4 veci sú na zápražku
Najprv očistíme mrkvu, petržlen a zemiačiky , umyjeme a nakrájame na kolieska a kocečky a dáme si to do studenej vodičky do hrnka, aby sme to mali pripravené keď budeme mať zápražku.
V hrnci, v ktorom chceme mať polievku, si teraz z hladkej múky a oleja urobíme zápražku - múku s olejom chvíľku smažíme, nesmie prihorieť, preto stále miešame. Po 2 minutách pridáme roztlačený cesnak a červenú papriku a zamiešame, ale už nesmažíme.
Rýchlo zalejeme studenou vodou, stále miešame a ešte vlejeme aj zeleninu s vodou z 1. hrnka. Posolíme. Miešame a miešame, aby sa zápražka rozptýlila v polievke, kým sa polievka nerozvarí. Pridáme pšeno a po 5 minutách aj šošovicu a dovaríme. Okoštujeme, či sú mrkva a zemiaky mäkké, dosolíme podľa chuti.
Šošovicu nemusíme dlho variť, lebo ona je sterilizovaná, veď ju okoštujme z plechovky. Suchú šošovicu by sme museli večer namočiť, aby napučala a potom ešte aj 2 hodiny variť.