Slivkové gule
Najprv očistíme zemiaky, nakrájame na štvrtky a uvaríme bez soli. Necháme vychladnúť a potom nastrúhame na hrubom strúhadle. Prisýpame polohrubú múku, asi toľko, koľko je zemiakov a postupne miesime cesto, Pridáme aj za 2 lyžice hladkej a ak je cesta málo, alebo je tuhé pridáme lyžicu vody (ja si odlievam vodu zo zemiakov). Vymiesime hladké, tvárne zemiakové cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvalkáme na hrúbku 2 - 3 mm.
Slivky neumývame, len poutierame servítkou. Cesto nakrájame na štvorčeky a do tých balíme slivky alebo trnky.
Do hrnca dáme variť vodu, toľko, aby sa tam gule vmestili. Vodu posolíme a keď vrie, vkladáme tam guľky, pričom ich miešame vareškou, aby sa neprilepili na spodku. Počkáme až voda znova zovrie a varíme ešte asi 8 minút -kým všetky vyplávajú na vrch.
Pomocou sita - cedníka guľky všetky vylovíme, dáme do misy, na ne dáme roztopiť pár kúskov masla a premiešame. Nevadí, keď sa niektoré roztrhnú a vytečie z nich slivková šťava.
Guľky posýpame mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom, alebo tvarohom a cukrom, ja mám najradšej tvaroh s mletými orechami a cukrom. Dobrú chuť!