Hríbová polievka
Na polievku možeme použiť čerstvé hríby ( dubáky, masliaky, kozáky, májovky, václavky...) alebo aj sušené, tie vopred namočíme do pohára s vodou.
Na drobno nakrájané zemiaky
olej a hladká múka na zápražku
vajce a hrubá múka na strúhance
2 strúčiky cesnaku
mletá sladká paprika
nakrájané hríbiky
Z oleja a hladkej múky urobíme zápražku, dáme do nej prelisovaný cesnak a trochu mletej papriky (pol lyžičky ). Premiešame a hneď zalejeme studenou vodou, pridáme na drobno pokrájané zemiaky, soľ a stále na ohni miešame. Pridáme aj hríbiky a miešame až kým polievka nezačne vrieť. Kým sa varí vyrobíme si z menšieho vajca a hrubej múky tuhšie cesto a na strúhadle z neho nastrúhame strúhance (rajbanku). Strúhance vhodíme pred dovarením do polievky ( nemusíme ich tam dať všetky, aby nebola veťmi hustá). Varíme ešte 5 minút.