Hokkaidó - omáčka, polievka
5. 10. 2019
Omáčka HOKKAIDO
- Tekvicu hokkaido umyjeme, prekrojíme, vydlabene jadrá, pokrájame na kúsky, v hrnci zalejeme vodou a dáme variť. Posolíme.
- Do gázy dáme rôzne druhy korenia : čierne, zelené, biele, nové(4), klinčeky(3) zaviažeme, konce ustrihneme a dáme variť s tekvicou. Do uzlíčka to dávame preto, aby sme to s tým nemixovali. Ja dávam aj trošku mletého trojfarebného korenia a 1 bobkový list.
- Tekvica sa varí asi 20 minút - medzitým si môžeme kúsky vytiahnuť a okoštovať, je to dobré.
- Keď je tekvica uvarená, vyberieme korenie. Uvarenú tekvicu môžeme poroztláčať, prilejeme pohár studenej vody, aby to nebolo uplne horúce (kôli mixeru) a ponorným mixerom rozmixujeme. Dobre je prikryť hrniec krytom s dierou - možeme si ho predtým vyrobiť napr. z tvrdého papiera, lebo ináč nám to bude fŕkať okolo.
- Aby bola omáčka jemnejšia a chutnejšia pridávam zátrepku. Zátrepka je smotana zatrepaná vidličkou s hladkou múkou (dohladka). Ja dávam 3 veľké lyžice kyslej smotany Rajo a 1 kopcovitú lyžicu hl. múky. Kedže je zátrepka studená a omáčka teplá, po vliatí by sa nám vytvorili hrčky. Preto postupne do zátrepky dávame po lyžiciach omáčku a zakaždým vymiešame - asi 5 krát( treba väčší hrnček). Až keď je zátrepka teplejšia, čiže trochu zmiešaná s omáčkou, vlejeme ju do omáčky a rýchlo miešame.
Do omáčky ešte vytlačíme 1 strúčik cesnaku a môžeme (ale nemusíme) pridať kúštik masla (štvrť malej lyžičky) a ešte premixujeme, keby tam boli nejaké hrčky zo zátrepky. Podla aktuálnej hustoty a našej predstavy, pridáme vodu a ešte prevaríme. Pritom miešame. Koniec. Dobrú chuť!
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.